Spela på odds

Singlar man slant så är den matematiska sannolikheten att just det ena sidan av myntet skall komma upp 50 %. Detta är grunden för odds och hur det beräknas. Inom vadslagning och betting är utfallet av en händelse, oftast inom sport, beräknat att bli på ett visst sätt.

fotbollsmatch

För exempelvis en fotbollsmatch anses hemmaseger som mest troligt, oavgjort som det näst troliga och att bortalaget skall vinna mindre troligt. Efter dessa premisser sätts odds för dessa tre utfall, vilket spelare bjuds att satsa på efter vad denne själv tror att resultatet skall bli.

Ungefär på samma sätt ställs odds upp för en turnering, golf, tennis och så vidare. Vadslagning med odds är att betrakta som hasardspel. Engelskans ord hazard passar väl in här, som betyder att sätta något på spel, att ta en risk med målet att vinna pengar.

Ju högre oddset är, desto större anses risken att förlora och vice versa med lågt odds. Betting på hästracing är det första officiella som historien känner till, en Henry Ogden var den första dokumenterade bookmakern vilken folk kunde spela hos i slutet av 1700-talet.

Men sådan typ av vadslagning har ägt rum i hundratals år innan dess. Människan har alltid varit sugna på spel, även om det är i form av lotteri eller liknade.

Betting på odds i Sverige

I Sverige kunde man genom Tipstjänst betta lagligt på Oddset från 1986 och framåt. Sådan verksamhet kan än så länge endast bedrivas genom staten eller genom tillståndsgivning. Endast allmännyttiga föreningar och organisationer, inte privata bolag, kan får licens för spel och lotteri.

Därför var aktiebolaget Unibet tvungna att söka tillstånd hos brittiska spelkommissionen, vilket de beviljades 1998. De startade betting på odds via telefon för svenska spelare. Myndigheterna ogillade detta tilltag kraftigt och försökte stoppa spelandet, dock fruktlöst.

Enligt EU:s förordningar följdes reglerna oantastligt. Året därpå hade Unibet en sajt online igång och så var den bollen i rullning. Numera har även Unibet Kasino på nätet.

Olika typer av odds

I Europa (utom Storbritannien) används decimalodds mest. Det uttrycks som ett heltal följt av två decimaler (1,55 – 2,10 – 3,25). Brittiska odds är det ursprungliga, traditionella sättet att ange odds. De uttrycks i bråktal som 4/1 som anger att en sådan satsning ger 4 gånger satsade pengar, men de kan även vara mer komplicerade som 7/5.

Amerikanska moneyline odds bygger på tal med plus eller minus framför. Om det står +200 betyder att om du satsar 100 så vinner du 200 plus insatsen åter. Står det -300 innebär det att du måste satsa 300 för att vinna 100 samt att du får insatsen åter.

Brett utbud av odds i sportsbook

Idag kan vi spela på odds hos ett flertal sajter online. Vi behöver inte ta oss till en spelbutik för att satsa på lördagseftermiddagens fotbollsmatch, utan du kan lugnt sitta hemma framför tv:n eller i en sportsbar om du vill. Med bara mobiltelefonens hjälp kan du ansluta dig till vilket spelbolag du vill.

Svenska sajter som Betsson, Leo Vegas, Mr Green, Rizk eller någon annan av dina favoriter. Det är enkelt att gå med, du behöver bara genomföra en registrering och vips så blir du medlem. Om du sätter in en slant kommer du dessutom att erbjudas bonus, ofta kan du fördubbla din spelkassa på detta sätt.

Så spelar du odds

En enda match eller att satsa på en spelare i en turnering ger som regel inte så stort odds och därmed ingen större vinst. Därför är det vanligt med kombinationsspel. Man kan välja flera matcher i olika sporter. I det fallet multipliceras oddsen med varandra för ett slutligt totalodds.

Om man spelar på 1,75, 1,90, 2,50 och 3,25 blir det 27,02 avrundat. Har man då spelat den kombon med 200 kronor så blir vinsten 5 404 kronor. En god regel är att kolla oddsen hos ett flertal spelsajter, det kan skilja sig mycket till din fördel. Exemplet ovan kan skilja på flera hundra kronor.

Sammanfattning

Folk har roats av olika hasardspel i alla tider. Med åren har alltfler spel tillkommit vilket ger oss ett brett spektrum att välja bland. Att spela på odds i en sportsbook är dock ett mer avancerat system än rent lotteri. Här har du nämligen chansen att själv påverka.

hockeyrink

Vissa kunskaper och insikter ger dig större chans att vinna. Oavsett om du satsar på trav, spelar poker eller lägger ett bet på en hockeymatch så varar känslan litet längre. En dragning i keno är över på ett nafs men med den live streaming som spelbolagen bjuder på kan du vara med på olika odds under en hel match.